"Tojota" razvija novi tip električnog motora

Bez autora
Jan 17 2011

Japanska "Tojota" razvija novi tip električnog motora kojim će se smanjiti zavisnost od retkih metala, kao i troškovi izrade.Nova tehnologija će pomoći da se "Tojota" oslobodi od oslanjanja na Kinu, koja isporučuje 97 procenata globalne proizvodnje retkih alkala neophodnih za proizvode najnovije tehnologije, uključujući i sadašnju generaciju benzinsko-električnih motora.

"Tojota" razvija novi tip električnog motoraJapanska "Tojota" razvija novi tip električnog motora kojim će se smanjiti zavisnost od retkih metala, kao i troškovi izrade, najavio je u Tokiju zvanični predsatvnik kompanije Pol Nolesko.

Nova tehnologija će pomoći da se "Tojota" oslobodi od oslanjanja na Kinu, koja isporučuje 97 procenata globalne proizvodnje retkih alkala neophodnih za proizvode najnovije tehnologije, uključujući i sadašnju generaciju benzinsko-električnih motora.

Peking je prošle godine izazvao pravi šok u sektoru japanske visoke tehnologjije kada je blokirao izvoz egozitičnih metala posle diplomatskih prepirki sa vladom u Tokiju. Nakon toga je došlo do naglog skoka cena. Kina je kasnije u novembru obnovila isporuke retkih metala Japanu, posle dvomečene zabrane zbog spornih ostrva.

Japanski najveći proizvođač automobila se oslanja na benzinsko-električnu hibridnu tehnologiju, da bi prošle godine uprava najavila da će 2012. početi da prodaje kompletno električna vozila. Kompanija takođe radi na jednom sportskom namenskom vozilu sa američkim proizvođačem luksuznih električnih kola "Tesla."

Analitičati ocenjuju da je proizvodnja takvog vozila još tako mala da ne postoji rizik od nedostatka retkih metala, ali ističu da će se to stanje ubrzo promeniti.

"To nije sada glavno pitanje, ali taj tip automobila uskoro će biti mnogo popularniji i postoji veliko ograničenje ako se snabdevanje retkim metalima ograniči ili ukine, smatra analitičar Roići Saito.

On je kazao da razumljivo šo kompanije koje su angažoane na proizvodima najviše tehnologije pokušavaju da razvijaju alternativne izvore, imajući u vidu nedavni spor sa Kinom.Retke metale poseduju SAD, Kanada i Australija ali je njihova proizvodnja obustavljena devedesetih godina zbog toga što je bila jeftinija nabavka iz Kine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik